sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Kuukauden rajapyykki

Kukkuu!

Huomenna tulee täyteen neljä viikkoa Tromssassa oloa. Aika on mennyt ihan jäätävän nopeasti, ja masentaa jo valmiiksi lähteä täältä jo 3,5 kuukauden päästä. Eihän se riitä yhtään mihinkään! Ja kun täällä on kaikki aika hyvin ja kivasti, eikä nykyteknologian takia tartte edes läheisiä kaivata ja Norja on kuitenkin Pohjoismaa, niin ei oo sellasta suurta kulttuurishokkiakaan. Suurimmat ihmetyksen aiheet on lähinnä siivouspainotteisia (kämppikset on jo psykan opiskelijoina diagnosoineet mulla OCD:n kun siivoan niin usein niiden mielestä...), että kyllä kuulkaa pitäis osata arvostaa kuivauskaappia tiskeille ja imuria (joo näillä ei oo imuria?!?!) ja sinipiikaa ja sitä kuivausjuttua lattianpesuämpärissä. Sosio-kulttuurisesti enimmäkseen ihmetyttää tapa, että paikalliset nuoret jampat koittavat iskeä itselleen tyttistä tai hetken huumaa autosta, että aina kun kadulla kävelee, mihin aikaan päivästä vaan ja minkä näköisenä vaan, niin pari autoa pysähtyy ja kysyy, haluaako lähteä hengailemaan ja muutamat tööttäilee ja vilkuttelee. Ja ekaks tätä selitti itselleen sellaisella "no kun ei täällä pohjoisessa oo tyttöjä"-lausekkeella, mutta siis onhan täällä. Täällä on törkeesti opiskelijoita, ja  niistä vähintään puolet on tyttöjä. Että ehkä nää on vaan tosi viriilejä nää jäämeren pojat! Akateemisen maailman sosiaalisissa säännöissä ainoa jännittävä asia on, että yliopiston henkilökunta ei ole juuri koskaan paikalla. Vaikka sopisit tapaamisen etukäteen. Mutta sitten kun heidät paikallistaa, ovat kaikki tosi mukavia ja avuliaita.

Bileitä täällä on myös aina. Itse oon nörtti-nössykkä, enkä todellakaan jaksa juosta jokaisessa, oon skipannut sellasista isoista bailuista jo varmaan viidet tän neljän viikon aikana. Ja silti musta tuntuu, että oon tosi paljon rehannut ympäriinsä. Mutta kaverini, joka oli täällä tällä viikolla muutaman päivän, kertoi, että Lonely Planetin etusivulla sanotaankin, että Tromso parties. Ja että täällä on eniten baareja Norjassa asukaslukua kohden ymmärtääkseni. Että juhlia löytyy, mutta teille juopumuksesta nauttiville tiedoksi tosiaan, että tuokaapa omat viinitonkat Suomesta, ellette oo rikkaita. Tai tehkää itse bisseä täällä, se on ihan ookoo myös! Että poika vaan tulemaan vessaan ja avot. Isoja bailuja täällä on ainakin yhden opiskelija-asuntolan Laundry Partyt, joita on epäsäännöllisen säännöllisesti siellä niiden pesutuvassa. Mä en oo tätä vielä ainakaan kokenut, jotenkin ei jaksa ikinä lähteä sinne asti täyteen ahdettuun pyykkitupaan, oon ehkä liian vanha. Mutta nuoret ja jaksavaiset, joita kiinnostaa hikiset ja täydet kreisibailut, jotka poliisi käytännössä aina lopettaa, menkää sinne! Festareita on myös kivasti, tänä viikonloppuna on ollut Dögnville, jossa mm. 50 cent ja Avicii ovat esiintyneet, sinne pääsee myös vapaaehtoiseksi duuniin, että siinäkin yksi hyvä idea! Ja Driv:ssä, eli oppilaskunnan talolla tavallaan, on ties mitä kissanristiäistä aika usein.

Muita harrastusmahdollisuuksiakin löytyy, itse oon käynyt tuolla yliopistoliikunnan puolella bodaamassa, puoli vuotta maksaa n. 130 euroa, ja silloin siellä saa käydä vaikka joka päivä viisi kertaa. Löytyy kuntosalia, sisäpelikenttää, kiipeilyseinää ja erilaisia jumppia joogasta spinningiin. Myös kuoroja ja orkestereita löytyy, sekä erinäköistä lautapelikerhoa ja uimaseuraa. Että tekeminen ei lopu, etenkään jos on fiiliksissä maisemista ja reippailusta. Koska aina voi lähteä haikkaamaan ylös vuorta tai kävelemään rannalle tai kalaan vuonoille tai mustikkaan tai sieneen tai hva som helst.

                                    Lakkaa löytyy soilta, mustikkaa ja puolukkaa ja sieniä metsistä!

                                                       Vuoria löytyy kiivettäväksi




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti