maanantai 23. syyskuuta 2013

Torjunta on paras defenssi

Ahdistaa ahdistaa ahdistaa jo valmiiksi, että aikaa Norjassa on enää vajaa kolme kuukautta! Siis ei yksi lukukausi vaan riitä mihinkään. Olin niin asennoitunut siihen, että tuun nyt ASUMAAN Norjaan, että nyt nää muutamat hassut kuukaudet tuntuu vaan pitkähköltä lomalta. Tosin yritän muistaa, että oon nyt ollut täällä vasta vajaa kaksi kuukautta ja jos on kolme jäljellä, niin onhan siinä aikaa kun tähänkin mennessä on jo vaikka mitä kivaa ehtinyt tehdä ja ihmisiin tutustunut ja joo. Onhan tässä vielä aikaa. Ja yritän nyt vaan keskittyä hetkeen ja unohtaa tän ahdistuksen. Että carpe diem vaan! Tavoitteina olisi käydä ainakin vielä pari retkeä tekemässä (Svalbardia ja Hammerfestiä oon ainakin miettinyt, Svalbardiin meno vaan toki maksaa aika paljon, mutta oishan se nyt jäätävän siistiä. Hammerfestistä oon paikallisilta kuullut pelkkää huonoa, kuulemma aikamoinen huume-suburb, mutta turistit tykkää että on nättiä :D ), ainakin pari vaellusta vielä tehdä ja tarkastaa huolella paikallinen yöelämä-tarjonta.

Yöelämä-tarjonnasta oon erittäin innoissani sen kannalta, että kuukauden päästä täällä on Insomnia-festivaalit, joilla on kaikkea aika siistiä ja mielenkiintoista, elektro-painotteista musiikkia ja hässäkkää. Ja ne ottavat sinne vapaaehtoisia töihin, jolloin siis pääsee festareille ilmaiseksi. Aion todellakin tähän tähdätä, eilen tsekkailin esiintyjiä, ja vaikken mikään maailman suurin elektrofani olekaan, niin muutamat erittäin mielenkiintoisen oloiset performanssit jo kyllä löysin ja oon tosi fiiliksissä jo menossa. Toivottavasti kaikki menee odotusten mukaisesti ja pääsen arktisista festareista kuukauden päästä nauttimaan! (Tosin en tätä Insomnia-nimeä ymmärrä, sillä lokakuun lopussa on ehdottomasti jo törkeen pimeetä, eli ei kyllä pitäisi unettomuudesta olla huolta kun aivot tuottaa melatoniinia 24/7.)

Hirveesti tosiaan ois tekemistä koko ajan, viime viikolla oli muun muassa ihan hauskat -50-luku-bileet opiskelijatalo Driv:ssä, ja luistelutapahtuma vaihtareille (yliopiston vaihtarijärjestö ISU järkkää törkeesti kaikkea, että ei tartte pelätä, ettei mitään tekemistä ois tai väylää tutustua ihmisiin). Itsehän oon epäsosiaalinen ja laiska, joten en todellakaan kaikissa kissanristiäisissä käy, mutta oon tosi paljon tykännyt käydä bodaamassa yliopistoliikunnalla Kraftilla ja järkkäillyt illallisia ja neulontakerhoja pienemmällä porukalla. Tällä viikolla aion ehkä kokeilla repäistä, jos vaan voimat ja kiinnostus riittää vielä kantamaan, ja mennä ISU:n järkkäämään speed dating-tapahtumaan, joka on varmasti tosi hauska ja se on vähän puoli läpällä järkätty, joten ei tartte paineita nyt mistään sielunkumppanuudesta ottaa. Tunnen varmasti myöskin suurimman osan osallistujista, joten sehän on vaan ihan hauskaa sitten.

Kouluakin on tosiaan välillä, mutta ei todellakaan liikaa, katsotaan kuinka käy loppulukukaudesta kun alkaa tenttikausi sitten. Enkun kieliset (tai herranjumala ne norjankieliset joita oon vielä pantannut) kirjat on kuitenkin aika hitaita lukea, etenkin kun luen psykologian kirjoja, enkä oo ikinä opiskellut psykaa yliopistotasolla aiemmin, että siihen kannattanee sitten varata vähän aikaa. Mutta juuri tein esitelmän arvioinnista kasvatuspsykan kurssille, ja perehdyin samassa myös Tromssan arviointisysteemiin, joka on itse asiassa aika mielenkiintoinen. Kokeet arvioi meinaan siis ulkopuoliset professorit, ja ne annetaan kahdelle toisistaan tietämättömille arvioijille nimettöminä, jotta saadaan mahdollisimman objektiiviset arvosanat. Jos nää kaksi ei oo samaa mieltä arvosanasta, he tokikin siitä sitten neuvottelevat. Mutta kokeita ei saa takaisin, eli saat vain arvosanan. Ja koko kurssin arvosana määräytyy useimmiten vain tämän yhden kokeen perusteella. Että joo, ihan tällasta hyvää objektiivisuus-arvoa tässä menossa, mutta en kyllä samaa systeemiä Suomeen toivoisi. Sillä systeemissä on todistettu olevan paljon aukkoja vielä ja musta oikeestaan tää täydellinen objektiivisuus on negatiivinen puoli, sillä jos kurssin opettaja, joka tietää, miten kurssi on toteutettu, miten hän on opettanut ja mitä asioita kurssilla painottanut ja joka vielä kaiken lisäksi tuntee oppilaat, arvioisi kokeet, olisi se luultavasti aika paljon reilumpaa oppilaille ja helpompaa opettajallekin. Ymmärrän toki tän objektiivisuus-näkökulman,  mutta no. Näen vaan enemmän hyviä puolia tässä tuttuudessa, etenkin tän esitelmän teon jälkeen.

Ei varmaan muuta kerrottavaa tähän hätään! Tässä pari linkkiä, toinen Insomnia-festareista ja toinen speed datingin promovideo! Ha det!


http://www.youtube.com/watch?v=5mRQ5CrZadg

http://www.insomniafestival.no/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti