keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Sairautta

Oon nyt tosiaan kipeenä, siitä siis otsake. Ja voin myös sen tiimoilta kertoa, että huhua olen kuullut, ettei täällä lääkäriin kannata mennä, sillä vaikka saisit palvelut pohjoismaalaisena samaan hintaan kuin paikalliset, on se silti aika hintavaa. Tosin, kannattaa ottaa ennen tänne tuloa sellainen vakuutus, joka kattaa lääkärikulut, silloinhan voi tehdä mitä vaan! Ja hammaslääkärikuluja kun ei kai kata juuri mikään vakuutus (saatan olla väärässä), niin on tässä jo läpyskää heitelty siitä, että jos esim. hammas lohkeaa, niin halvemmaksi tulee lähteä Rovaniemelle YTHS:n hammaslääkäriin kuin käydä täällä se leego korjauttamassa.

Sairaaksi taisin tulla, sillä yli 50% ympärilläni olevista ihmisistä on ollut/on tällä hetkellä kipeinä, ja koska vietin viime viikon to-su Lofoottien saariryhmällä näiden sairaiden persoonien kanssa ja kolmena päivänä kiipesin vuorelle ja vielä viimeisenä naulana arkkuun kävin sunnuntaina pulahtamassa vuoren päällä olevassa järvessä, joka oli ps todella SAIRAAN kylmää, ei oo hetkeen henki salpautunut samalla tyylillä! Mutta toki se virkisti ihanasti.

Norjan kielikurssi on myös viimein alkanut, suomalaisena ja hyvähkön ruotsin omaavana henkilönä pääsin suoraan trinn 2:lle, eli skippasin 1A ja 1B-tasot. Kielikurssit on täällä tosin musta ainakin vähän huonosti järkätty. Sillä nämä tasot ovat kaikille yhteisiä, eli mun kanssa samassa ryhmässä nyt on kaikkia, jotka vaan tälle tasolle pääsivät. Ja no joo, ihan normi käytännöltä kuulostaa, mutta on mulle ainakin vähän turhauttavaa, sillä eri ihmisillä on tosi erilaiset tarpeet ja ongelmat tän kurssin kanssa. Aasialaisten suuri kompastuskivi on lausuminen, saksalaisille verbit ja suomalaisille sanajärjestys ja substantiivit (veikkaisin että oikeestaan nää on kaikille skandinaaveille). Ja koska osa on käynyt saman opettajan kanssa ykköstasot ja osa taas eri maikan kanssa ja osa (minä) ei ollenkaan. Niin ei voi oikein tietää, kuka osaa mitä ja mikä nyt ois se standardi, että mitä pitäisi osata. Mutta, siellä on kiva käydä, koska on pakko puhua norjaa ja saa vastauksia kysymyksiin, joihin kämppikset ei osaa vastata. Ja motivaatioon vähän vaikuttaa myös se, että norjalaiset ymmärtää ruotsia tosi hyvin. Että periaateessa voin vaan puhua ruotsia ja kaikki on ookoo. Ja ymmärrän norjaa myös hyvin. Mutta yritän tsempata, oishan se nyt siistiä oikeesti puhua norjaa eikä vaan jotain lällyä ruotsia!

Viikonloppuna vuokrattiin 19 muun vaihtarin kanssa neljä autoa ja lähdettiin roadtripille Lofooteille tosiaan. Oli SAIRAAN siistiä, suosittelen kaikille kyllä siellä käymistä! Oli delfiinejä ja vuoria ja järviä ja mökkejä ja kalastajakyliä ja vaikka mitä. Ja ryhmäydyttyähän siinä tulee myös väkisinkin vielä lisää, jos ei oo sitä vielä tapahtunut ennemmin. Ja auton vuokraaminen ei ees oo kovinkaan kallista, neljäksi päiväksi saatiin auto 1600kr, eli siis 200 eurolla. että se jaettuna viidelähän on 40e, että 10e/naama/päivä, ei paha! Bensat päälle oli sitten joku 1200kr eli 150e eli 30e/naama ja mökkimajoitukset kolmessa eri paikassa ja ruoat, niin koko reissu kaikkineen oli uskoakseni n. 150e, mikä on musta täysin kohtuullinen hinta  neljän päivän omatoimilomasta. MENKÄÄ LOFOOTEILLE. ÄLKÄÄ TULKO KIPEIKSI.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti