lauantai 17. elokuuta 2013

Päivittelyä

Hei til alle!

Introductory programme on nyt jo mennyt muisto vain, se päättyi kyllä loistavasti maanantaina pidetyllä päiväretkellä Grötfjordille, jossa käytiin tekemässä kevyt vaellus pienehkön (500m korkea) tunturin päälle, joka oli musta ainakin tosiaan todella helppo ja erittäin hyvä haikkaus myös niille, jotka ei oo ennen vaeltanut. Vaikka on kyllä täällä muuten muistettava se, että jos norjalainen sanoo, että joku vaellus on  helppo ja siihen menee pari tuntia, kannattaa se aika tuplata ja varautua aika jyrkkiin nousuihin.

Trekkailun jälkeen kävin sitten Jäämeressä uimassa (se ei ollut ees niin kylmää nyt, koska on ollut lämpimin kesä aikoihin. Eli vesi oli noin +10 asteista kuitenkin!), jonka jälkeen pääsi paljuun ja tynnyrisaunaan lämmittelemään. Sitten oli vielä ruokailukin taas järkätty, omat grillattavat piti tuoda, mutta muuten oli leipää ja makaronisalaattia sun muuta härpäkettä ja lopuksi pidettiin cultural presentationeita, joissa siis joka maan ihmiset (oli niitä sitten yksi tai viisitoista) pitivät jonkun pienen jutun omaa maata esitelläkseen. Suomalaisia täällä on viisi tai kuusi ja me pidimme saappaanheitto- ja eukonkantokisaa, että jos joku tulee tänne ensi vuonna, niin tehkää jotain erilaista. Letkis on huhujen mukaan pidetty viime vuonna, FYI. Oli ihan mahtava päivä, ja edelleen mä painottaisin sitä, että kannattaa tulla heti vaan kun introductory week alkaa, ja olla kaikessa mukana, vaikka se tuntuukin raskaalta kun on niin törkeesti kaikkea. Mutta kun se on ilmaista ja kivaa. Ja Norjassa liian moni asia ei oo ilmaista :D

Ja siitä päästäänkin sujuvasti aasinsillalla näihin hintoihin ja rahapolitiikkaan. Suomalaisen on meinaan siis helppoa saada täällä ID-numero, jonka avulla voi myös avata norjalaisen tilin. Mutta siinä tilin avaamisessa kestää kuulemani mukaan aika kauan, eli en sitä suosittele, ellei oo ainakin vuotta, jos silloinkaan. Opiskelija-asuntolan vuokra pitää maksaa tilin kautta, ja se on ainakin DanskeBankin kanssa ilmaista, kun vaan muistaa käyttää sitä pitkää uutta tilinumeroa ja laittaa BIC/SWIFT-koodit paikoilleen, koska Norja kuuluu niin sanottuun SEPA (toivottavasti se oli toi, mutta jos ei, niin joku vastaava nelikirjaiminen juttu)-alueeseen. Nordeaahan ainakin Jyväskylän yliopisto suosittelee pankiksi tänne vaihtoon tulleille, mutta se on vain siksi, että Nordealla voit nostaa käteistä Nordean omista automaateista ilman nostopalkkiota. Mikä on toki ihan kätevää.

Hinnat täällä on korkeahkot, mutta vaan joissain asioissa, että kyllä mä ihan ilahduin että täällä onkin varaa tehdä ruokaa ja sitä rataa. Että tässä vähän hintoja!

Bussikortti kolmeksi kuukaudeksi: n. 150 euroa
Taksi keskustasta Mortensnesiin yöllä eli noin 5km, neljä henkeä: 20 euroa
Auton vuokraaminen päiväksi: 130 euroa + bensat
Bisse baarissa: 10 euroa normaalisti, yleensä löytää opiskelijabileistä/target day:nä 6 eurolla
Bisse kaupassa: 3 euroa
Viini "Alkossa": 10 euroa taitaa olla halvin
Kilo porkkanoita: 3 euroa
Kilo juustoa: 8 euroa (joo auts)
Kidneypavut: 1 euro
Pakastepitsa: 3-5 euroa
8 rullaa vessapaperia: 2 euroa
Iso ketsuppi: 1 euro
18 kananmunaa: 5 euroa
4 nuudelipussia: 1 euro
500 gramman ananaspurkki: 1 euro

Että ei nää nyt musta NIIN pahat oo. Joo, lainaa varmaankin pakko ottaa, koska ois kiva tehdäkin jotain eikä vaan käydä koulussa ja säilyä hengissä, mutta kyllä sitä sit jo herroiksi elää!

Norjalaiset opiskelijat saa tällä hetkellä noin 900 euroa kuussa opintotukea (josta kyllä suurin osa on lainaa, että tilanne on niillä aika heikko tällä hetkellä, ymmärtääkseni heikoin vuosiin), ja ne pärjää sillä, eli kyllä sitä nyt suomalainen tarkanmarkan ihminenkin pärjää, jos saa opintotuet, vaihtoapurahan ja ottaa pikkusen lainaa.

                                          Paljussa oli lämmintä trekkauksen jälkeen!

Yhteiskuva kaikista tän syksyn vaihtareista

Mortensnesin asuntola-alue

Grillibileet rannalla (ja jos sitä ei lue missään, että millä rannalla, niin Tromssassa on siis vaan yks ranta, telegraftbukta)

Näkymät Grötfjordilta



Kaksi ekaa kuvaa: UiT:n Arctic university of Tromsö:n oppilaskunnan lehden valokuvaajien ottamia (samoin video!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti