lauantai 10. elokuuta 2013

Alkuhässäkät

Lähdin kohti Pohjois-Norjan Tromssaa kymmenen päivää sitten ja koulun introductory programmea on nyt ollut käynnissä neljä päivää.

Niille, jotka haluaisivat mahdollisesti tänne UiT:n Arctic university of Tromsö:ön tulla voin kertoa ihan alkuun, että kannattanee! Ihan jo sen takia, että kaikki vaihtoon liittyvät asiat on hoidettu mielettömän hyvin noin pääasiassa. Saapua sai miten halusi, itsehän sain limusiinikyydin Etelä-Suomesta rakkaiden ystävieni toimesta, mikä oli kyllä suomalaiselle törkeän hyvä vaihtis, koska sain heti käytännössä kaikki täällä tarvitsemani tavarat mukaani (muistakaahan kaikki se Norjan miinuspuoli meinaan, että hinnat on jotenkin outoja) ja ei tullut myöskään mitään jäätävää ympäristö-kulttuuri-shokkia kun maisemat vaihtui vähitellen ja oli tavallaan pehmeä lasku siihen, että onkin yhtäkkiä ulkomailla ja meinaa täällä hetken hengailla. Jos joku nyt kuitenkin haluaa tulla lentäen, niin sehän passaa, Finnair alkaa lentää ymmärtääkseni suoria lentoja Tromssaan tammikuusta 2014 ja Norwegian lentää jo nyt Oslon kautta. Lentokentälle koululta tulee joku SiTo:lta vastaan asuntosi avainten ja infopaketin kera ja sitten siitä hurautat taksilla asuntoosi (jos siis olet niitä onnekkaita, että olet saanut huoneen opiskelija-asuntolasta, muuten tietty sovit kämpän avainten haun jotenkin muuten).

Me saavuimme monen mutkan kautta Tromssaan maanantaina, eli siinä oli sitten pari päivää aikaa sopeutua ystävien kera upeisiin vuoristonäkymiin solukämpän ikkunasta, käydä tietty reidaamassa keskusta ja sen kuppilat (kivoja, mutta kalliita tietty, bisse oli noin kympin. Mutta eri baareilla on erilaisia halpis-päiviä, joissa löytyy sitten bisseä 5-6 eurolla) ja tutustuimme empiirisin keinoin myös paikallisten yögrillien  mahdollisuuksiin (jotka on ps yllättävän hyvät, hinnat esim. aika kivalle pesto-mozzarella-patongille, paninin tyyppinen, liikkuivat jossain 7 eurossa).

Solukämppiä yliopistolla on ympäri kaupunkia, mulla kävi aika hyvä munkki, sillä sain huoneen Mortensnesistä, joka on nätti (mutta mäkinen) suburb-alue lähellä lentokenttää ja halvimpien ruokakauppojen vieressä. Tämä on myös tällä hetkellä ainoa opiskelija-asuntola, jossa on toimiva sauna ilmaiseksi. Pesulat on myös joka asuntolassa, yksi pesukerta maksaa ymmärtääkseni noin 15 kruunua, eli kaksi euroa. Kuivausrumpuja saa käyttää ilmaiseksi. Mortensnes on myös ehdottomasti yksi näteimmistä asuntoloista, sillä täällä talot ovat kaksikerroksisia puutaloja, punaisia ja keltaisia. Jotenkin ihanan norjalaisia.

Introductory week alkoi parilla tosi tiukalla päivällä, infoa ja tekemistä oli koko ajan aamu kasista ilta viiteen ja siinä samalla sitten yritti tutustua kaikkiin ja omaan kämppään ja kämppiksiin ja ympäristöön, että siinä oli vähän väsymystä ilmassa kyllä. Mutta onhan se mahtavaa, että tällaista järkätään ja ei oo kyllä ees ehtinyt miettiä mitään kulttuurishokkeja tai koti-ikäviä ja heti pääsee myös kivasti kärryille hommeleista ja tapaa muita vaihtareita, joita on siis tänä syksynä aloittamassa 380 kipaletta, eli aika paljon. Yliopisto onkin yllättävän iso ja tosi hieno ja uusi ja kansainvälinen, mitä jotenkin ei ois heti uskonut jäämeren yhden pikkusaaren yliopistosta.

Tutustumisohjelmassa ollaan istuttu luentosaleissa pormestarinkin tervehdittävänä, syöty ilmaista ruokaa (ei ihan vedä kyllä vertoja Suomen kouluruoalle, esim. salaattia harvoin on, mutta ilmaista se on kuitenkin), käyty kampuskierroksilla ja bussi sight seeingillä, tutustuttu muihin vaihtareihin, hoidettu käytännön asioita, syöty ilmaisia vohveleita miljoonalla erilaisella upealla täytteellä (herkkusuille tiedoksi, oli muun muassa kolmea erilaista hilloa, kahta erilaista juustoa ja kermavaahtoa) ja käyty oppilaskunnan tms. talolla vähän bailaamassa opiskelijahinnoilla. Luvassa on vielä BBQ-juhlia rannalla ja vaeltamista tuntureilla ennen koulun alkua.

Että jee vaan ja tulkaa Tromssaan! Etenkin meri-lakia ja geologiaa lukemaan, myös biologia, kielet ja sosiaaliantropologia, psyka ja saamen kulttuuri toimii ainakin tosi moitteettomasti. Musan laitos nyt ei ihan niin moitteettomasti, mutta katsotaan sitä sitten vähän myöhemmin.
                                       Tässä näkyis nää Jäämeren vuoret autolautalta katsottuna

                                Ja tässä taas Tromssan keskusaukio joskus aamukolmen aikaan ehkäpä


                            Mortensnesin asuinalueen päätytalo ja huomatkaa erityisesti vuoret edessä päin!

Tässä taas näkyy Tromssan keskusta eli siis 10km pitkä saari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti