torstai 3. lokakuuta 2013

Aktiviteettipeelo kansa

Haluisin hieman tästä Pohjois-Norjan kulttuurista nyt blastailla. Se on meinaan ihanan tervehenkinen. Kaikilla norjalaisilla on törkeän kova kunto ja he pyöräilevät joka paikkaan vuorten yli ja heidän perusiltalenkkinsä on juosta 800m korkeuteen pystysuoraa vuoren rinnettä ja alas.

Tämän kulttuurin huomaa myös yliopistoliikunnan ryhmätunneilla, että ainakin nyt sitten luulisi, että mulla ois norjalaisen kova kunto kun tuun takas Suomeen! Spinning-tunneilla ei tunneta mitään anabolista kynnystä tai sillä pysymistä, ja jos kuvauksessa lukee "kevyt ryhmätunti", tarkoittaa se sitä, että se on intervalliharjoittelua. No ei toki aina, että en halua pelotella ketään, kyllä sinne Kraftille kannattaa mennä ja ainahan sitä voi sitten oman kunnon mukaan vähän lintsailla jutuista jos ei pysty, että sinne vaan! Vähän säälittävä olo siinä vaan itselle välillä tulee kun vieressä norjalaiset neidot ja myös varttuneemmat naiset pomppivat viiden metrin korkeuteen jäätävän lihaksikkailla jaloillaan. :D

Tervehenkinen ulkoilma- ja urheilukulttuuri näkyy myös pukeutumisessa. Täällä on ihan tosi ookoo ja muodin mukaista kulkea ihon myötäisissä lenkkeilytrikoissa, farkkuja saati sitten  hameita ei kovin monella näe, koska ne nyt vaan on epäkäytännöllisiä. Ja tuulitakki sekä otsalamppu kuuluu myös jokaisen vakiovarusteisiin. Syntyperäisen paikallisen tunnistaa myös siitä, että kengät ovat aina lenkkarit, etelästä imigroituneilla on sitten jotain muitakin jalkineita.

Mutta sanonpa vaan, että tää on kyllä ihanan rentouttava paikka asua juuri tän tervehenkisyyden kannalta, ainakin mulle. Kuljen tuulipuvussa ja kumppareissa ihan missä vaan, tylsyyksissä voi käydä metsäretkellä tai marjassa tai sienessä tai kalassa. Tää on musta ehdottomasti yksi Tromssan parhaita puolia, että tuntuu tavallaan kuin ois mökillä, mutta sitten kuitenkin on iso ja moderni yliopisto sekä kuhiseva keskusta ja aina jotain opiskelijatapahtumaa menossa.

Tänään corebar-jumpan jälkeen aionkin mennä ISU:n elokuvailtaan (yliopistolla on leffateatteri....) katsomaan norjalaista Zero Kelvin-leffaa. Viikonloppuna pitäiskin sitten aloittaa tän aktiivisuuspeeloilun lisäksi kirjoittamaan viiden sivun esseetä kasvatuspsykaan, aiheesta jota en vielä tiedä. Mutta keksin sen aiheen ja sitten teen sen. Tää on suunnitelma. Ja vaeltamassa ois ihanaa käydä viikonlopun aikana, mutta taitavat säät sen estää, on meinaan luvattu kylmää ja sadetta. Ja en oo ihan vielä  niin norjalainen, että lähtisin siihen säähän kiipeämään vuorta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti